Al cim d’una muntanya hi viu el mecànic de bicicletes i inventor Teodor amb els seus amics: el pessimista mussol Lambert i el valent i optimista Sonny. Els tres construiran un cotxe de competició gegantí, l’Il Tempo Gigante, per fer front al campió mundial de Fórmula 1, que no és ni més ni menys que un antic ajudant que va robar la fórmula d’un motor a en Teodor.
Grand prix a la muntanya dels invents, estrenada a Noruega al 1975 sota la direcció d’Ivo Caprino i amb un equip d’autèntics especialistes i pioners de la tècnica, recull la llarga tradició de l’animació stop-motion. Aquest film, celebrat entre crítics cinematogràfics de la època, narra la història d’un grup d’amics aficionats a la mecànica que s’embarca a l’aventura de construir un cotxe per portar a competició. Basada en els contes del dibuixant Kjell Aukrust, aquesta pel·lícula és una faula meravellosa i emocionant, realitzada amb una dedicació absoluta al medi artístic, plena d’enquadraments i plans que destaquen pels seus detalls i ens submergeixen en mons quotidians on conviu la fantasia, la màgia i virtuosisme. L’elevada qualitat artística del film i la seva tècnica extremadament avançada va despertar l’interès dels espectadors, esdevenint així un èxit entre la població escandinava i convertint-se en el film noruec més vist de tots els temps.
A Catalunya el film va arribar a principis dels 80. Va ser tot un èxit i va estar mesos en cartellera. Molts infants de l’època, ara adults d’entre 40 i 50 anys, recorden la cinta amb entusiasme. És per això que al 2016 la distribuïdora Pack Màgic va decidir recuperar-la i tornar-la al cinema.
Recuperar una cinta amb la qualitat suficient per projectar-la al cinema no és tasca fàcil. Des de Pack Màgic feia temps que la idea rondava pel cap, però no va ser fins que els descendents del director del film van remasteritzar la pel·lícula que van decidir intentar-ho. En van aconseguir unes còpies però eren en noruec. Per aconseguir el doblatge en català van contactar amb el Centre de Conservació i Restauració de la Filmoteca de Catalunya. Per sort, allà en conservaven cintes en 35 mil·límetres, que incloïen la pista de so en català i en prou bon estat. Sincronitzant aquest àudio amb la imatge de la pel·lícula remasteritzada van aconseguir, per fi, la còpia digital que necessitaven.
Darrer comentari
Missatge de de